ID 1996458437316499
top of page
Sök
  • Skribentens bildKaj Sundström

Magnesium, en av de viktigaste mineralerna, får du i dig tillräckligt?

Som rubriken säger är magnesium en av de viktigaste mineralerna för kroppen. Magnesium behövs för mera än 300 (!) olika biokemiska funktioner i kroppen, vilket betyder att om du lider av magnesium brist så är det över 300 funktioner i kroppen som inte fungerar optimalt.

Studier visar att över 50% av den Amerikanska befolkningen lider av magnesium brist.


Några av de viktigaste funktionerna som magnesium har är att bibehålla en normal nerv och muskel funktion, hjälpa till att bibehålla ett välfungerande immun system, hålla hjärtrytmen jämn, hålla benen starka och friska, hjälpa till att reglera blodsockret och hjälpa till med produktionen av energi och protein.


Något annat som magnesium behövs för är att ta upp D-vitamin, så om du har magnesium brist kommer D-vitamin upptagningen att bli mycket sämre, vilket sedan kommer att leda till att du också får D-vitamin brist. Om du sedan börjar ta D-vitamin tillskott för att få upp nivån så kan kalcium och fosfat nivån stiga och det kan i sin tur leda till åderförkalkning om inte magnesium nivån är tillräckligt hög för att förhindra detta.


Som du ser är det absolut nödvändigt att du får i dig tillräckligt med magnesium. För det första hur vet du om du lider av magnesium brist?


De vanligaste symptomen på magnesium brist är:


* Sömnproblem

* Aptitlöshet

* Illamående

* Trötthet och muskeltrötthet

* Muskelryckningar och kramper

* Högt blodtryck

* Osteoporosis

* Mentala problem (Schizofreni bland annat)

* Astma


Problemet är att det finns 4 olika nivåer av magnesium brist, nivå 4 är livshotande, men vid nivå 1 och 2 kanske du inte alls har några symtom ännu, därför kan det vara svårt att få reda på om du lider av brist.


Hur får du då i dig tillräckligt med magnesium?


Som alltid så är riktig mat det viktigaste och första steget, de bästa källorna av magnesium är bland annat spenat, kål, broccoli, avokado, mandlar, solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön och chiafrön.


Problemet är dock att magnesium också är en anti stress mineral och i dagens stressiga värld leder det fort till att allt du får i dig används redan där, därför är det också i många fall nödvändigt att ta något tillskott av magnesium. Men som alltid med tillskott så måste du välja noga för att få en bra produkt. De flest tillskott tas oralt, men problemet med de (även om du hittar en bra produkt) är att de är väldigt krävande för din kropp speciellt för ditt matsmältningssystem, de innehåller ofta föroreningar som tunga metaller och de är inte gjorda tillgängliga för din kropp att ta upp på ett bra sätt.


Den bästa typen av magnesium tillskott är flytande och sprejas på kroppen, då tas det snabbast upp och går rakt in i blodet utan att behöva gå igenom matsmältningssystemet. Magnesium chloride hexahydrate är den bästa formen och mest tillgängliga formen av magnesium och förekommer naturligt i matsalt.


Jag har nu hittat ett magnesium tillskott som verkar vara av bästa möjliga kvalitet som jag kommer att testa, har hört många som rekommenderar tillskottet och jag kommer senare att göra ett inlägg om min erfarenhet av att använda den, du kan kolla upp den HÄR.


Sammanfattning:


Magnesium är en av livsviktig mineral som behövs för många otroligt viktiga funktioner i din kropp. En stor del av oss lider av magnesium brist, många utan att veta om det. Så se till att dagligen äta mat som innehåller magnesium och testa att ta ett kvalitativt tillskott utöver det för att se om du märker någon skillnad.


Tack för att du tog dig tid att läsa inlägget, kommentera gärna här eller meddela mig om du har något speciellt ämne som du vill att jag ska skriva om, så att jag vet vilka typer av ämnen ni vill ha.Källor:

216 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page