ID 1996458437316499
top of page
Sök
  • Skribentens bildKaj Sundström

Hur förändrar man en dålig vana?


Jag har skrivit mycket om vanor den senaste tiden och det för att dom är så kraftfulla. Ditt liv är byggt på vanor så om du kan förändra dina vanor kan du förändra ditt liv!


Du kanske vet att du har dåliga vanor som du borde förändra men varje gång du försöker så är du tillbaka på ruta ett igen efter några dagar..


Först och främst hur fungerar en vana?


En vana är uppbyggd så att det alltid finns en trigger som sätter igång processen, sedan kommer rutinen (det du då gör) och till sist belöningen (vad vanan leder till/vad du får när du fullföljer vanan).


Så hur förändrar du en dålig vana?


1. Det börjar förstås med att du vet vilken vana du vill förändra. Låt oss säga att du alltid äter en kaka på kvällen och vill sluta med det.


2. Nästa steg är att du experimentera med "belöningen", så på kvällen när du sätter dig i soffan och känner ett begär att äta en kaka testa att göra något annat, läs en bok, ta en kort promenad, drick några glas vatten, ät en frukt, vad du gör här har inte så stor skillnad, idén är att du skall testa olika saker så att du ser vilket begär som driver rutinen. Är det kakan du vill ha eller är du bara uttråkad? Om det är kakan du vill ha är det för att du är hungrig? (I vilket fall en frukt borde funka). Eller är det för att du vill ha den där snabba energin som kakan ger? (I vilket fall en kopp kaffe borde hjälpa). Om du är uttråkad kanske en promenad kan hjälpa eller att ringa en kompis och prata men honom/henne i några minuter.


3. Medan du testar 3-5 olika belöningar, skriv efter varje aktivitet ner på ett papper de 3 första sakerna som kommer upp i ditt huvud. Det här kan vara dina känslor, slumpmässiga tankar, hur du känner eller bara de 3 första orden som kommer upp i ditt huvud. Det här skapar medvetenhet om dina vanebegär och studier har också visat att det här gör att du bättre kommer ihåg vad du tänkte i stunden. Så när du efter experimentet går igenom vad du skrivit så kommer det att vara mycket lättare att komma ihåg vad och hur du tänkte i exakt det ögonblicket.


4. Sätt sedan ett alarm på din telefon som ringer 15 minuter efter att du har gjort en aktivitet och fråga dig själv när alarmet ringer, vill jag ännu ha kakan? Säg att du läste 15 minuter och om du efter att du har läst fortfarande vill ha kakan så är det kanske så att du är hungrig, då kanske en frukt funkar istället eller att äta mera under dagen så att du inte blir sugen på något på kvällen. Om du efter att du har läst inte längre vill ha kakan så kanske det beror på att du bara varit uttråkad och därför kände en vilja att äta något, då kan det vara bra att göra något som hindrar dig från att bli uttråkad.


5. Sedan är det dags att isolera triggern, alltså vad som "utlöser" vanan. Då ska du skriva ner 5 saker i ögonblicket som begäret uppstår. De här sakerna är:

Var är du?

Vad är klockan?

Vad är ditt känslomässiga tillstånd?

Vem annan är i närheten?

Vad gjorde du strax före begäret uppstod?

Efter att du har gjort det här i några dagar så kommer du att se ett mönster, tillexempel får du begäret att äta kakan runt klockan 17 varje dag. Eftersom du har experimenterat med olika belöningar så vet du nu vad som driver ditt beteende. Låt oss säga att ditt begär att äta en kaka drivs av att du är uttråkad.


6. Nu vet du vilken belöning som driver ditt beteende, du vet vad triggern är och du vet vad rutinen är. Då kan du göra upp en plan för vad du ska göra när begäret uppstår. Så sätt fast ett alarm på din telefon vid klockan 17 med en notering att du skall läsa i 15 minuter och följ planen så ofta det bara går, desto oftare desto bättre. Du kommer att misslyckas några gånger men efter en tid kommer du att märka att du börjar göra det här automatiskt och du behöver inget alarm mera.


Vissa vanor kan du förändra lättare och vissa kan vara ännu svårare att bryta, men du kan börja med det här.


Var det här inlägget till hjälp? Dela gärna med dina vänner så att flera kan se detta

130 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

댓글


bottom of page