ID 1996458437316499
top of page
Sök
  • Skribentens bildKaj Sundström

"HEMLIGHETEN" bakom att bli smärtfri! (Det du MÅSTE veta)

I förra inlägget skrev jag om varför magen INTE är lösningen på ryggproblem. Idag kommer det att handla om vad du behöver göra ISTÄLLET för att stärka magen om du har problem med ryggen.


Om du har problem med ryggen så är det ett tecken på att du har någon snedställning i kroppen som gör att den belastning du utsätts för inte kan fördelas jämnt över alla leder och i det här fallet då "sätter" sig i ryggen. Om vi tar som exempel att du åker ut på en promenad då, så istället för att varje steg du tar fortplantar sig uppåt genom fot-, knä-, höftled och ryggen och fördelas JÄMNT över alla dessa leder så sätter sig belastningen för varje steg i ryggen, alltså det är ryggen som får ta smällen. Denna snedställning gör också att ryggmusklerna har gått in och börjat kompensera för bristande funktion av mera djupliggande muskler, eftersom om du har en snedställning i någon led så kan inte rätt muskler aktiveras. Om vi då ser på vad detta leder till vid gymträning så gör det alltså att ryggen tar över och gör för stor del av jobbet vid många övningar och blir då ÖVERBELASTAD/ÖVERAKTIV, vilket gör att du förr eller senare kommer att börja få problem där.


Varför du får problem med just ryggen då är för att det sätter sig ofta där du redan tidigare har en svaghet, men det kan också vara så att du har någon ovana som gör att du alltid belastar just ryggen mera än andra kroppsdelar eller att snedställningen du har är sådan att ryggen ligger bäst till för att gå in och kompensera och då tar den för stor del av belastningen.


Vi är designade så att när allt fungerar som det ska, så finns det en kedja med muskler (kallas postural muskler) som går från fötterna ända upp till huvudet som skall hålla kroppen upprätt, denna kedja av muskler står också för stabiliteten och svikten i kroppen och gör så att alla andra muskler kan göra det de är gjorda för att göra, rätt muskler gör rätt jobb helt enkelt. Tänk på barnen, de står och sitter helt avslappnat med en PERFEKT hållning och behöver inte tänka på att sträcka på sig och dra axlarna bakåt och de kan också hoppa, krypa, springa och lyfta saker med en LÄTTHET och MJUKHET i kroppen. De gör ju 100-tals knäböj varje dag när de leker och plockar upp något från golvet och varje gång gör dom det med en perfekt hållning och teknik, dom behöver inte ens tänka på det utan det går bara av sig själv och det ser så LÄTT ut. Detta beror ju på att de är i "balans" och denna kedja av muskler som jag nämnde tidigare är aktiverad och fungerar som den ska, då har dom inga snedställningar och obalanser och därför rör dom sig så LÄTTSAMT.


Så ska det ju fungera för oss också, men på grund av olika orsaker som ovanor, skador, fel sorts träning osv. så blir ju denna kedja av muskler "dysfunktionell" och det är då blir det problem, förr eller senare.


Så vad du behöver göra är alltså att SLÄPPA på kompenserande muskler och AKTIVERA och STÄRKA denna djupliggande kedja av muskler så att de återtar sin roll i att hålla upp kroppen och göra så att alla andra muskler kan göra sina jobb, så enkelt är det egentligen.

Detta gör du med POSTURAL TRÄNING, för det är just detta som postural träningen bygger på och gör, alltså att återskapa denna inre balans. Det är där allting börjar och om du inte gör det så kommer du aldrig att komma åt den RIKTIGA orsaken till dina problem och du lindrar bara symptomen. Som du förhoppningsvis förstår nu så kommer inte en starkare mage att hjälpa här, eftersom den ingår INTE i den kedja av muskler som postural musklerna består av. "Vanlig" gymträning räcker inte här heller eftersom din kropp har redan börjat kompensera och då slipper du inte åt postural musklerna, utan du stärker fel muskler ytterligare, muskler som redan är FÖR starka.

Detta har jag själv erfarenhet av och har också sett det med ALLA kunder jag har jobbat med hittills.


Jag har gjort flera videor på Youtube och Instagram där jag går igenom en mängd olika postural övningar som du kan börja med, så gå in och kolla där först, länkar till dessa kanaler nedan.Tack för att du tog dig tid att läsa. I nästa inlägg kommer jag att skriva om hur postural träningen förändrat mitt liv!204 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page