ID 1996458437316499
top of page
Sök
  • Skribentens bildKaj Sundström

Fotledsstukningar/vrickningar är FÖRÖDANDE. Här är varför 👀De flesta har säkert stukat foten/fötterna eller ”stigit snett” någon gång i livet. Det kan verka som en liten sak men det kan faktist ha förödande effekter på hela kroppen om man inte får rätt behandling och/eller tränar upp benet och foten på rätt sätt igen.


Hur kan det vara så?


Eftersom det finns så mycket nervändar nere i fotlederna (mest per kvadratcentimeter i hela kroppen faktist), så påverkar det resten av kroppen väldigt mycket om du skadar fotlederna/fötterna.

Det som händer när du stukar foten är att du tappar ”kontakt” med fotlederna och har då sämre kontroll över musklerna runt fotlederna. Musklerna och senorna blir uttöjda och därför blir du ostabilare och stukar ofta foten flera gånger och lättare efter att du gjort det en gång.


Efter en stukning så vill kroppen skydda den fotleden för att den skall kunna läka och då ”stänger” den av samma sidas höft. Detta gör att man börjar belasta mera på andra foten istället, vilket kommer att leda till kompensationer och snedheter uppåt, som knäna, höfterna och ryggen.


Allt det här är bra kortsiktigt sett men problemet är att när fotleden läkt fysiskt så att man kan använda den normalt igen så kommer nervsystemet fortfarande ihåg den här skadan/smällen och då tillåter det inte dig att belasta foten fullt ut igen (även om du tror att du gör det).


Så undermedvetet kommer du fortfarande att belasta kroppen snett eftersom din kropp känner av att det finns en svaghet där. Detta skapar spänningar i fotleden i sig, men det blir också en ökad anspänning i hela resten av kroppen eftersom det finns en störning i ”systemet”. Om du i normala fall tex. har en grundspänning i musklerna som är 10-20%, så har du efter en fotledsstukning kanske en anspänning på 30-40%.


Det här tar enormt med energi och kan göra att musklerna alltid känns lite stela och trötta. 90-95% av mina kunder har stukat fötterna någon gång i livet och jag tror att det ofta faktist kan vara en av orsakerna till att man börjat belasta kroppen snett. Därifrån har det sedan byggts på så att man efter ett par år har blivit sned i hela kroppen. Fotlederna får inte glömmas bort när man jobbar med att bli av med värk/smärta i kroppen, oavsett var den sitter.


Jag brukar använder mig av en metod som kallas ”injury recall technique” (IRT) för att snabbt ”radera” minnet av stukningen. Allt som oftast känner kunderna av en förbättring efter detta, oftast i form av att fotlederna eller hela kroppen känns mera avslappnad, stabiliteten känns bättre och att värken dom kom för minskat en aning.


Har du stukat foten/fötterna någon gång?

147 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page