ID 1996458437316499
top of page
Sök
  • Skribentens bildKaj Sundström

En stark mage är lösningen på dina ryggproblem..FEL! Här är VARFÖR!

Uppdaterat: 5 juni 2020
Det pratas så mycket om hur viktig magen är för att slippa problem med ryggen, men jag skulle vilja vända på det och säga att en stark mage i många fall är ORSAKEN till problemen. Många är generellt sett redan FÖR starka i magen eftersom man så ofta fått höra att magen måste stärkas om man har problem med ryggen. Dessutom så går många omkring och spänner magen i vardagen, eftersom man alltid fått höra att man ska "suga in" eller "spänna" magen, speciellt vid träning och när du gör detta tillräckligt länge så kommer du omedvetet att börja gå och spänna magen även om du kanske inte tänker på det. Detta på grund av att du LÄR kroppen och nervsystemet detta. Om du ser på barnen och naturfolk, dom går ju inte omkring och spänner magen, nej dom släpper ”lös” den och låter den puta ut för att det är exakt så det ska vara. Som en av mina kunder sa för någon vecka sedan när jag analyserade henne och så åt henne att slappna av magen ”Oj, vad skönt det här är, det känns så avslappnat!”. Hon var ju inte medveten om att hon gick och spände magen utan det hade kommit bland annat av att hon tränade den så mycket.


"EN STARK MAGE ÄR I MÅNGA FALL ORSAKEN TILL PROBLEMEN"

Du kan börja med att testa det här: Ställ dig upp och spänn magen, vad händer? Jo, du sjunker ihop, svanken planar ut och axlarna faller fram eller åtminstone så borde tendensen bli den här.


Sen kan du testa att andas med magen i den här positionen, hur bra går det? Känns det avslappnat och naturligt? Troligtvis inte, eftersom när du spänner magen så kan ju inte diafragman i magen vidgas som den ska göra när du andas, du jobbar emot dig själv här.


Sen kan du också testa axelrörligheten, hur lätt går det att lyfta armarna rakt över huvudet i den här positionen? Inte så lätt gissar jag eftersom när bäckenet tippas bakåt (svanken planar ut) på grund av att du spänner magen så rundas bröstryggen framåt, vilket gör att axlarna faller fram, då är axlarna ur sin rätta position och då fungerar de inte längre som de ska.


Hur går det om du försöker sträcka på dig, lyfta upp bröstet och dra axlarna bakåt då? Känns det naturligt och avslappnat? Svaret borde vara nej eftersom bäckenets position påverkar bröstryggen och om du inte får bäckenet i rätt position också, så kommer du ALDRIG att få optimal funktion i axlarna, hur mycket du än försöker sträcka på dig och stärka bröstryggen.


Sen kan du gå ännu längre och fråga dig, hur tror du att matsmältningen och lymfsystemet (kroppens reningssystem) fungerar när magen är för spänd och du inte kan andas med diafragman (magen)?


"DET HÄR BETYDER ATT DET HJÄLPER JU INTE HUR STARK MAGEN ÄN ÄR OM DEN DRAR IHOP DIG OCH FÖRSÄMRAR HÅLLNINGEN"

Detta betyder alltså att magen INTE är en hållningsmuskel så den ska vara helt avslappnad i statiska positioner, som när du står och sitter och skall börja aktiveras sen när du börjar röra på dig som när du springer eller lyfter något tillexempel. Det här betyder att det hjälper ju inte hur stark magen än är om den drar ihop dig och försämrar hållningen så att belastningen du utsätts för inte längre kan fördelas jämnt över alla leder, för där kan den inte hjälpa till.


Betyder detta då att du aldrig ska träna magen och att en stark mage är något dåligt? Nej, absolut inte, du skall naturligtvis träna magen men det är VÄLDIGT sällan det som är problemet och det är inte där du behöver börja om du har återkommande problem med ryggen. En stark mage är inte dåligt i sig men då behöver du vara ännu starkare i andra mera djupliggande muskler för att balansera upp detta. Det första du behöver göra är att "balansera" upp kroppen inifrån, så att lederna ligger rätt och musklerna kan göra det jobb dom är designade för att göra, då kan belastningen du utsätts för fördelas jämnt över alla leder och då uppstår inga problem. Detta kommer jag att skriva mera om i nästa inlägg, så håll utkik!


Tack för att du tog dig tid att läsa det här inlägget och tveka inte att kontakta mig om du har frågor, jag svara på alla frågor så fort jag hinner.


Om du har återkommande problem med ryggen som hindrar dig från att leva ditt liv fullt ut eller som gör att du inte kan göra det du skulle vilja göra, kontakt mig så lägger vi upp en plan för hur du blir och FÖRBLIR smärtfri för alltid!


344 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page