ID 1996458437316499
top of page
Sök
  • Skribentens bildKaj Sundström

Bli fri från värken

Uppdaterat: 29 nov. 2019

De flesta som kommer till mig och vill börja träna har något problem/värk någonstans i kroppen eller bara dålig hållning utan symptom och därför är jag otroligt tacksam att jag kom i kontakt med Markus och Optimum metoden så att jag som personlig tränare på ett bättre sätt kan rätta till dessa problem, så att vi tillsammans kan balansera upp kroppen och sedan få mycket bättre resultat med den vanliga träningen.


Som jag skrev så har de flesta människor idag värk eller har haft värk någonstans i kroppen. En del lider mera av det i vardagen och hindras från att göra saker som man skulle vilja, andra kanske bara har en molande värk lite här och där ibland och har "lärt" sig att leva med det. Många tror att det hör till att ha lite ont och att det är helt naturligt att bli stel och orörlig, speciellt när man blir äldre. Som många säger "Ja, det är åldern som börjar komma emot, inte kan man förvänta sig så mycket i den här åldern", även om man kanske bara är 40 år gammal.


Men faktum är att du ska inte ha ont någonstans eller bli stel och orörlig bara för att du blir äldre. Kroppen är gjord för att vara frisk och stark och om du bara lyssnar på den och tar hand om den så ska den fungera problemfritt. Något jag hörde i en podcast för någon vecka sen som jag tyckte var otroligt bra var "Lyssna på kroppen när den viskar, så behöver du inte höra när den skriker". Tyckte detta var så talande eftersom det är exakt så det fungerar, det börjar med att du har lite känningar någonstans ibland och med tiden om du inte lägger märke till dessa signaler och försöker åtgärda orsaken så kommer problemen att bli värre.Många försöker idag medicinera bort eller lindra symptomen genom att någon "quick fix", som stödstrumpor för knäna, inlägg i skorna osv., och även om dessa metoder kanske fungerar kortsiktigt och ger snabb effekt så kommer det aldrig att bli bra i längden eftersom man aldrig går till botten med problemet/en och tar reda på orsaken till symptomen.


Så varför får du ont?


Det kan ju naturligtvis bero på många olika saker men framförallt är det ju den moderna livsstilen och dåliga vanor som är orsaken till de flesta problemen. Vi sitter hela dagarna i jobbet, i bilen, i skolan osv., vi går på platta och hårda ytor hela tiden, vi går i dåliga skor, vi har ensidiga jobb och aktiviteter och skador som gör att vi börjar belasta kroppen snett. Om du är i balans och allt fungerar som det ska (tänk på barnen) och då skulle gå in och titta på djupet på kroppen när du står tex. så finns det en kedja av muskler från foten ända upp till huvudet som skall hålla skelettet i en optimal position. När dessa muskler fungerar som de ska så fördelas belastningen jämnt över alla leder både vid stillastående och i rörelse, så att inga leder överbelastas. Däremot när de hamnar ur balans och inte längre fungerar som de ska så börjar kroppen kompensera med mera ytliga muskler (rörelsemuskler) som inte är gjorda för att vara hållnings muskler utan är till för att röra på olika kroppsdelar, då skapas spänningar i dessa muskler eftersom de nu överbelastas och måste göra något de inte är designade för att göra och då blir också funktionen i dessa rörelsemuskler nedsatt. Om hållningen är fel från början så blir också funktionen fel och det är svårt att aktivera rätt muskler. Så inte bara får du ont av att det skapas spänningar och snedställningar, utan funktionen blir också nedsatt.

Kroppen är en helhet och en snedställning i en led påverkar också andra leder. En snedställning nere i foten påverkar bäckenet, det i sig påverkar din bröstrygg, som i sin tur påverkar axeln och axelns position påverkar armbågen, som du ser så kan en snedställning i foten göra att du får problem med armbågen tex.


Sen kan det också vara inre organ som stör kroppen eller känslomässiga trauman som sätter sig och skapar spänningar och det kan också vara en kombination av alla dessa.


Räcker det med vanlig styrketräning för att åtgärda problemen?


Svaret på den frågan är nej, eftersom då har kroppen redan börjat kompensera och vad som händer när du gör vanlig styrketräning då är att du bara stärker kompenserande muskler, som redan är FÖR starka i förhållande till de djupa hållnings musklerna och du kommer inte åt dessa, så vanlig styrketräning i det här skedet gör ofta problemen värre. Du behöver alltså börja med att balansera upp kroppen inifrån så att alla muskler gör det dom ska och sedan gå på vanlig styrketräning. Då kommer också resultaten mycket snabbare och du bygger en helt annan styrka.


Vad är då lösningen?


Lösningen är postural träning, alltså träning för de djupaste inre hållnings musklerna. Låt oss säga att du har problem med ena axeln (vilket är jättevanligt), då hjälper det inte i de flesta fall med att gå in och massera axeln och göra specifika övningar för den även om det kan kännas bra för stunden, utan man måste se på helheten och vad det är kopplat till. Som jag skrev tidigare så är kroppen en helhet där snedställningar på ett ställe också påverkar andra delar, så i det här fallet måste man då se på fötternas, knänas, bäckenets och bröstryggens position och börja med att göra övningar för att rätta till eventuella snedställningar i dessa. Detta i sig skulle högst troligen redan lösa problemet i axeln eftersom genom att rätta till obalanserna nedåt så får man axeln tillbaka i sin rätta position och då försvinner problemet, sedan måste man kanske också göra specifika övningar för axeln i sig MEN man börjar inte där.


Det är just det här man gör vid postural träning, man tittar på hela kroppen och återställer funktionen i olika kroppsdelar i rätt ordning och jobbar inte enbart med kroppsdelen där man har ont, eftersom det oftast bara är en symptom och orsaken sitter någon annanstans. När man gör detta får man garanterat ordning på de flesta problem.

268 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page