Träning och vila, behövs vilodagar verkligen?

Jag fick några frågor från en av mina följare angående träning och vila, hur man undviker överbelastningar, skador och vilka signaler man skall lyssna på för att inte hamna där, så jag tänkte att jag besvarar dessa frågor här eftersom det blir ett ganska långt svar.

Börja med att träna innan du ens funderar på att vila

Om vi börjar med träningen, för det första så skall du börja med att träna innan du ens funderar på att vila, jag upplever att många börjar i fel ände och planerar in vilan innan man ens börjat träna ordentligt. Börja med att träna varje dag innan du börjar fundera på vilan. Sedan beror det förstås på hur HÅRT du tränar, VAD du tränar och HUR du tränar och i vilken form du är, en vältränad person tål mycket mera än en otränad eftersom man har byggt upp tåligheten över tid.


Här spelar också kosten och den muskulära och känslomässiga balansen en stor roll, desto bättre mat du äter desto mera tid och resurser har kroppen att lägga på att faktist bygga upp det som bryts ner under träningen och desto bättre muskulär balans du har desto bättre kan kroppen fördela belastningen den utsätts för över alla muskler och leder, så belastningen "sätter" sig inte på ett ställe utan fördelas jämnt över hela kroppen och då får man inga överbelastningsskador. En annan sak som jag tror är viktig för att undvika skador/överbelastningar är nog att vara prestigelös i din träning och att lyssna på kroppen.


Vad menar jag med det?


Att du inte alltid behöver göra det du har planerat eller att du inte skall försöka bevisa något när du tränar. Låt oss säga att du har planerat att köra ett tungt benpass på gymmet eller ett tufft löpintervall pass, men känner dig trött, väldigt omotiverad och stel/öm i kroppen, då är det nog din kropp som försöker tala om för dig att du kanske skall köra ett lättare pass istället. Eller att du går till gymmet och lastar på alltför tunga vikter för vad du tekniskt klarar av, så att tekniken fallerar och det enda du fokuserar på är att lyfta så tungt som möjligt utan att tänka på vad du gör, varför du gör det, var och hur det SKA kännas.


Kroppen kan inte skilja på positiv och negativ stress utan allt är bara stress

Vad har då ett känslomässigt/mentalt välmående med det här att göra?


Jo träning är en stress för kroppen även om en positiv sådan, men kroppen kan inte skilja på positiv och negativ stress utan allt är bara stress. Obearbetade känslor, trauman, oro och stress sätter sig i kroppen och skapar spänningar och stelheter, detta blockerar flödet av kroppsvätskor (blod och lymfa mm.) och sänker energinivån. Så desto bättre balans du har i övriga livet med relationer, jobb, ekonomi, stress osv. desto mera träning tål du och desto bättre återhämtar du dig.


Det här betyder alltså att det är stor skillnad från person till person hur mycket träning man tål och kan återhämta sig ifrån, en person kanske blir övertränad/utbränd av bara 1 timme träning per dag eller ännu mindre, medan en annan kan träna 4-5 timmar per dag utan större problem.


Det som är viktigt att förstå är då att det INTE är träningen i sig som är problemet här, träningen är (oftast) positiv och något man behöver, men det är allt annat i livet som du behöver ta tag i. Med det sagt så kan det ju ändå vara så att du inte lyckas minska på den vardagliga stressen på en gång och då måste du kanske dra ner på träningen och ta det lite lugnare under en tid för att minska på den TOTALA stressen.


Som vanlig motionär skulle jag säga att du inte behöver oroa dig för att träna för mycket om du i övrigt har bra balans i livet, du kan bra träna varje dag om du vill det. Du skall däremot inte träna muskler som är väldigt ömma och stela, lite träningsvärk är okej men för mycket värk tyder nog på att du behöver vila dom musklerna så att dom får återhämta sig. Kan även poängtera att träningsvärk INTE är något du skall sträva efter, ordentlig träningsvärk betyder inte att passet var bra eller bättre än något annat pass, det betyder bara att du har träningsvärk.


Se till att variera träningen så att du inte bara tränar samma muskler och variera även mellan olika aktiviteter, träna inte styrketräning varje dag, utan försök också få in någon konditionsträning 1-2 gånger i veckan. Samma sak om du kör mycket konditionsträning som löpning tillexempel, kör inte löpning varje dag utan lägg också in 1-2 dagar då du kör lite styrketräning/underhållsträning för att hålla dig skadefri, det lönar sig helt klart i längden.


Det är som du förstår väldigt svårt att säga hur mycket du skall/kan träna, eftersom det beror så mycket på din livsstil i övrigt och din träningsbakgrund, men jag tycker att du skall röra på dig varje dag, det behöver inte vara 1 timmes styrketräning eller löpning varje dag utan vissa dagar kanske det bara blir en 30 minuters promenad eller 30 minuter rörlighets träning/yoga.


Vilan då, Vad är vila egentligen? Hur mycket ska du vila?<