ID 1996458437316499
top of page
Sök
  • Skribentens bildKaj Sundström

Postural träningen FÖRÄNDRADE mitt liv! (Läs hur)

Uppdaterat: 18 maj 2021


(På denna bild ler jag men gråter inombords..)


När jag säger att postural träningen förändrade mitt liv så överdriver jag inte. Denna bild är från en privat amerikansk hälsoklinik i Vietnam för nästan 2 år sedan (Jag bodde i Vietnam i ca 3 månader i början på 2018). Det här var en riktig modern, högklassig och populär hälsoklinik som låg i ett ”rikt” område i stan där kunderna främst var utlänningar som nu bodde i Vietnam och de som jobbade på den här kliniken hade 10-20+ års erfarenhet av alla möjliga ryggproblem.


Jag åkte dit för att jag hade väldigt ont i bröstryggen, mitt mellan skulderbladen. Jag hade känt av det tidigare men bara ibland och inte alls lika mycket som jag vid det här tillfället kände och det hade uppstått på en gång, så det kändes som något var fel. Här blev jag intervjuvad och dom tittade på min rygg, men kunde inte hitta något speciellt och ville ta en röntgenbild för att se hur ryggraden såg ut. För mig lät det lite konstigt att genast börja med en röntgenbild men jag tänkte att dom vet säkert vad dom håller på med och jag ville VERKLIGEN slippa smärtan i ryggen.


Röntgenbilden visade att jag hade för stor svank och en liten skolios (ryggraden såg ut som ett S framifrån sett). Det här kändes väldigt allvarligt eftersom jag trodde inte att jag hade något större problem. Samtidigt kändes det konstigt eftersom jag hade ju tränat mycket hela livet och speciellt under dom senare åren ätit bra mat, så jag borde ju inte alls ha problem med ryggen. Ärligt talat så var jag rädd och visste inte vad jag skulle göra och om ryggen någonsin skulle bli bra igen.


Jag frågade doktorn där om jag skulle bli bra igen om jag gjorde exakt som han sa och han sa att han kan inte lova något (Det enda han nämnde som jag själv kunde göra var att inte sova på magen längre och att inte göra knäböj i gymmet med en skivstång på ryggen).


"Jag skulle lätt ha betalat flera 1000€ om jag hade varit säker på att det här var rätt väg att gå"

Jag skulle lätt ha betalat flera 1000€ om jag hade varit säker på att det här var rätt väg att gå, men efter 3 behandlingar slutade jag eftersom alla där verkade osäkra på om dom kunde hjälpa mig, dom utförde bara manuella behandlingar, jag fick inga övningar att göra på egen hand och jag kände heller ingen förbättring.


Före det här hade jag också gått till några olika fysioterapeuter och naprapater, men det hade bara hjälpt för stunden och smärtan kom alltid tillbaka efter några timmar.


När jag kom tillbaka till Finland försökte jag med naprapater, massörer, fysioterapeuter och med den kunskap jag själv hade att få ordning på ryggen men kände alltid bara stundtals förbättring. Ibland kände jag nästan inte alls av ryggen men för det mesta var det en konstant molnande värk som var otroligt frustrerande. Efter allt det här kände jag mig arg, besviken och hade ingen motivation för träning.


När jag i höstas började gå utbildningen till Optimum tränare och började göra övningarna där så kände jag direkt en STOR skillnad, övningarna var annorlunda än de jag tidigare hade gjort, de tog på ett helt annat sätt och kroppen kändes lätt och smidig efter bara några få övningar! För FÖRSTA gången sedan jag hade börjat känna av värken i ryggen fick jag en förståelse för VARFÖR jag hade ont och vad jag behövde göra för att rätta till det. Här var ansvaret på mig själv, jag hade själv orsakat obalanserna i min kropp och då behövde jag själv rätta till dessa, ingen annan kunde göra det åt mig och det kändes också helt rätt.


Jag har fått jobba på ordentligt med övningar för att återfå balansen i kroppen eftersom jag efter så många års träning hade blivit så stark i ”fel” muskler och min kropp hade vant sig med ”fel” position och dessutom har jag också andra saker som har stört postural (hållnings) muskulaturen, men som nu också håller på att släppa.


Funktionen och känslan i kroppen förändrades mycket efter bara några få träningspass i början även om värken tar lite längre tid på sig. Men nu är värken i ryggen till 95% borta, funktionen är MYCKET bättre, kontakten med musklerna MYCKET bättre, jag har MYCKET bättre kroppskontroll och har en helt annan känsla i kroppen. Nu känner jag ett ”LYFT” inifrån efter att jag tränat jämfört med tidigare då jag kände mig tung och ihopsjunken, vilket känns helt otroligt! Nu kan jag stå, gå och springa med en bra hållning, jag behöver inte tänka på det utan jag bara "dras" dit. Den kanske största skillnaden känner jag ändå i min löpning, steget har blivit mycket mera avslappnat, jag blir inte längre sjuk i vaderna och det känns mera som att jag studsar fram jämfört med förut när det kändes som att någon höll i mig och bromsade mig. Även fast jag i år sprungit kanske 3 gånger mindre (om inte ännu mindre) än ifjol så springer jag nu BÄTTRE och SNABBARE än då, det känns som att jag fått släppt på handbromsen.


Men jag har ju tränat så länge, har stora muskler och en stark kropp, hur kan jag ha ont?

Ja, detta undrade jag också då, jag har ju varit väldigt fysiskt aktiv sedan ung och tränat styrketräning i snart 10 år. Som så många andra hade jag byggt relativt starka "ytliga" muskler och helt glömt bort att träna de djupaste INRE HÅLLNINGS musklerna (rättare sagt inte ens vetat vilka de är och hur viktiga de är) som skall hålla min kropp i en bra hållning under vila och rörelse. Detta hade lett till att min kropp hade börjat kompensera med ytliga muskler ("Ryggfiléerna", framlåren, bröstmusklerna, övre delen av axlarna och magen tex.) som i sin tur ledde till att de blev överaktiva och uttröttade då de inte är gjorda för att statiskt hålla kroppen i en viss position under en längre tid, deras funktion är att RÖRA på kroppen inte fungera som hållnings muskler. Så jag hade byggt en "falsk" hållning där fel muskler hade tagit över rollen att hålla upp kroppen på grund av att de RIKTIGA hållnings musklerna var försvagade och oaktiva.


"Kroppen är fantastisk och läker av sig själv bara den har de rätta förutsättningarna!"

Om du har haft långvarig värk/smärta i kroppen, ge inte up och acceptera inte din smärta, det finns hjälp att fås. Jag vet hur det känns att ha långvarig värk, där ingen verkar ha något svar och där inget verkar hjälpa, även om mitt problem i det stora hela var väldigt litet. När du tränar upp kroppen inifrån så att lederna ligger rätt och så att musklerna gör det jobb de är designade för så försvinner de allra flesta problem. Kroppen är fantastisk och läker av sig själv bara den har de rätta förutsättningarna!

1 396 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

ความคิดเห็น


bottom of page