ID 1996458437316499
top of page
Sök
  • Skribentens bildKaj Sundström

Ont i ryggen? Problemet är inte din rygg..

Var och varannan har ont i ryggen idag och tyvärr är det många som tror att det är normalt och att det hör till att ha ont, speciellt om man börjar komma upp i medelåldern. Något som jag ser dock är att ryggproblemen kryper ner i allt lägre åldrar, vilket är oroväckande. Hur som helst ryggont är något som inte borde vara det normala och om du har ont i ryggen så är det bara ett tecken på att något i din kropp inte fungerar som det ska. Det positiva är ju att det i de allra flesta fall går att helt bli av med värken i ryggen.


Kroppen och ryggraden hänger ihop som en enhet och därför kommer jag att försöka förklara hur kroppen egentligen borde fungera, varför du får ont och vad du kan göra åt det. Detta eftersom ont på olika ställen i ryggen kan bero helt på eller delvist på samma grundorsak/er.


Då är det så att om man ser på ryggraden från sidan så ska den se lite ut som ett J (omvänt J om man ser från andra sidan då). Vi skall alltså ha en svank längst ner i ryggen och resten av ryggraden skall faktist vara relativt rak. Ser vi framifrån så skall båda sidorna av kroppen se likadan ut, axlarna, höfterna, knäna och fötterna skall vara på samma höjd och peka rakt fram. Ungefär som på bilden nedan, det här betyder alltså att huvudet, axlarna, höfterna, knäna och fotlederna är "staplade" ovanpå varandra både från sidan sett och framifrån sett.Svanken i ländryggen fungerar som en fjäder som tar upp stötarna vi utsätter kroppen för och avlastar diskarna. När det ser ut som på bilderna ovan kan belastningen vi utsätter kroppen för fördelas på ett bra sätt genom hela kroppen och ryggraden, då uppstår inga överbelastningar och belastningen "sätter sig" inte på något ställe i ryggen. Det finns en kedja med specifika hållnings muskler som går från foten ända upp till huvudet som har som uppgift att hålla skelettet i den position som exemplet på bilden ovan. Problemen uppstår när vi förlorar styrkan och funktionen i dessa djupt liggande hållnings muskler.


Då kanske du undrar vad har fötterna, knäna, höfterna och axlarna med ryggen att göra? Jo eftersom hela kroppen och ryggraden sitter ihop och fungerar som en enhet så påverkas hela kroppen av en snedställning på ett ställe i kroppen, tillexempel kommer bäckenets position att påverka bröstryggen och axlarna. Det här betyder alltså att om du har ont i bröstryggen så kan det bero på att ditt bäcken har hamnat ur position eller vice versa. Det som händer när har ont i ryggen är att vi "förlorat" styrkan i de djupast liggande hållnings musklerna och då börjar det uppstå snedställningar i kroppen. Dessa snedställningar skapar vi till stor del själva på grund av hur vi rör oss i vardagen, skador som uppstår och hur vi tränar.


På bilden nedan kan du se några exempel på hur det kan börja se ut då. På bilden längst till vänster ser du att svanken i ländryggen (nedre ryggen) är för stor och bröstryggen (övre ryggen) är för krum. Då får man oftast ont i svanken och mellan skuldrorna. På bilden i mitten ser du att svanken i ländryggen är helt utplanad och det gör att bröstryggen och huvudet "faller" fram. Då får man oftast ont i ländryggen. På bilden längst till höger ser du att bröstryggen är för krum. Då får man oftast ont mellan skuldrorna och kanske även i ländryggen. Alla dessa exempel avviker ju från exemplet och den naturliga designen i översta bilden och gör att svikten och rörligheten i ryggraden försämras och fjädringen slutar fungera. Så nu blir det hårdare belastning på diskarna i ryggen.Det kan också se ut som på exemplen nedan att det uppstår rotationer i bäckenet, bröstryggen och axlarna. Då får man ofta ont på andra ställen än ryggen också, som knät, höften, axeln och/eller nacken. Oavsett hur det ser ut så beror det i första hand på att en eller (oftast) flera av de djupast liggande hållnings musklerna av någon orsak inte längre gör sitt/sina jobb och då börjar det se ut på lite olika sätt baserat på vanor och så vidare.
Att träna ryggen är oftast inte lösningen eftersom ryggen oftast bara är ett symptom som uppstår på grund av snedställningar på andra ställen, ofta i bäckenet och bröstryggen. Så ryggen är i de flesta fall överaktiv på grund av att hållnings musklerna kring bäckenet har lagt av, så ryggen behöver avlastas så att den inte behöver jobba övertid.


Det man behöver göra för att få ordning på ryggen är att baserat på hur det ser ut med stretchövningar "släppa" på de muskler som jobbar för mycket och med aktiverings övningar "väcka" och stärka hållnings musklerna som jobbar för lite. Detta måste göras systematiskt i rätt ordning för att få kroppen att släppa på spänningarna, det är alltså mycket viktigt att det görs på rätt sätt! Det är just det här som postural träning som jag jobbar mest med går ut på, att återskapa den naturliga hållningen och funktionen i kroppen.


Hur korrigerar du detta då? Jo genom att göra övningarna i videorna nedan baserat på var du har ont. Har du ont i ländryggen gör du övningarna i den videon och har du ont i bröstryggen gör du övningarna i den videon. Har du ont på båda ställen så bör du börja med att göra övningarna för ländryggen och sedan bröstryggen.


Övningar för ont i ländryggen: https://youtu.be/KghdiiXA5ck


Övningar för ont i bröstryggen: https://youtu.be/uaJpmi6pk2k


Hoppas detta hjälper! Om dessa övningar inte räcker och/eller du vill ha mera personlig hjälp kan du kontakta mig via mejl på kaj@kajsfitness.com. Vi hörs!


434 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page