ID 1996458437316499
top of page
Sök
  • Skribentens bildKaj Sundström

Medvetenhet, lyssnar du på din kropp och dess signaler?Att vara kroppsmedveten, att ha kroppskännedom är något som många har svårt med idag har jag märkt.


Vi förlitar oss istället mera och mera på teknologin, som pulsklockor och liknande att säga åt oss hur vi mår, hur vi ska träna, hur träningen gick osv.

Vi har blivit så vana att bara stressa fram och tillbaka och jaga tiden att vi inte längre är medveten om hur det känns i kroppen. Vi är så mycket utanför kroppen, ger ut energi och fokuserar sällan inåt. Vi förlitar oss istället mera och mera på teknologin, som pulsklockor och liknande att säga åt oss hur vi mår, hur vi ska träna, hur träningen gick osv.


Vid träning vill vi helst inte tänka något alls och bara göra utan att känna efter hur det känns...Känns det här bra? Känns det på rätt ställe? Vilka muskler aktiveras? Känns det lika på båda sidorna? Hur bra kontroll har jag över de här musklerna? Kan jag alls aktivera rätt muskler? Hur ansträngande är det här? Känns det som det brukar eller är det tyngre än normalt?


Om du inte kan/vill/orkar fokusera på dessa saker så är det nog ett tecken på att du inte borde vara i gymmet, då behöver du istället fokusera på mera avslappning istället, som stretch, andning och promenader tex.


Många som är stressade, har svårt att fokusera, är nervösa/oroade och har svårt att sova skulle må bra av att träna upp förmågan att fokusera på att aktivera olika muskler vid träning och även att slappna av musklerna.

När du fokuserar och tänker på vad du gör, hur det känns och vilka muskler som aktiveras så blir träningen mycket mera effektiv. Mera blod pumpas då till de muskler som aktiveras och nervsignalerna till musklerna förbättras, vilket gör att du bygger styrka mycket snabbare. Många som är stressade, har svårt att fokusera, är nervösa/oroade och har svårt att sova skulle må bra av att träna upp förmågan att fokusera på att aktivera olika muskler vid träning och även att slappna av musklerna. Detta skrev Eugen Sandow mycket om i sin bok ”Life is movement” redan år 1919.


Detsamma gäller även när det kommer till kosten. Vi känner aldrig efter om det vi äter faktist är bra för oss och vi sammankopplar i stort sett aldrig olika symptom med vad vi äter. Känns det bra i kroppen när du äter och efter att du ätit? Hur är energinivån? Hur fungerar magen? Hur är det med sötsuget? Hur sover du? Hur utvilad är du på morgonen? Hur stressad är du? Hur är ditt humör? Hur ofta går du på toaletten? Osv osv. Om du ofta får huvudvärk på eftermiddagen, kan det då vara så att du behöver dricka mera vatten? Din kropp kanske börjar vara uttorkad om du druckit flera koppar kaffe under dan och inte fyllt på med vatten regelbundet.


Jag blev så glad när en av mina kunder som jag jobbat med ett par månader sa under passet idag ”du, jag vet en sak..yoghurt är inte så bra för mig, jag åt det förra veckan och det kändes inte bra, jag blev uppblåst”. Och han har ätit yoghurt hela livet (!) utan att lägga märke till något tidigare.


Varje gång du har någon typ av symptom så är det din kropp som försöker säga något åt dig, lyssnar du eller kör du bara på som vanligt?


I nästa inlägg kommer jag att ge tips på vad du kan göra för att bli mera kroppsmedveten.

97 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page