top of page
Sök
  • Skribentens bildKaj Sundström

Kolesterol är farligt, eller?

Uppdaterat: 17 mars 2021


Kolesterol är fortfarande missuppfattat och något man är rädd för. Du har säkert hört att du inte borde äta flera än ett par ägg i veckan och att du helst skall undvika gulan eftersom den innehåller så mycket kolesterol.


Så jag tänkte idag skriva om kolesterol och vad du behöver veta om det.


Först och främst studier har visat att ca 50% av alla som har hjärtproblem INTE har högt kolesterol!

Orsaken till att man har kunnat se ett högt kolesterol i människor med hjärtproblem är för att kolesterolet är där för att "reparera" skadorna, det är ett reparativt ämne och för att det finns där så beskylls det för att vara orsaken till problemet/n.


Kolesterol är livsnödvändigt och behövs för en massa funktioner i kroppen för att vi skall hållas friska och hälsosamma. Tillexempel innehåller de yttre delarna av cellerna kolesterol som hjälper till att reglerar vilka kemikalier som får "komma in" och "gå ut" ur cellerna. Kolesterol används för att producera en massa hormoner, som könshormoner och hormoner som kontrollerar stress. Det är en nyckel komponent för hjärnan och nervstrukturerna genom hela kroppen och för att göra D-vitamin från solljus. Som du ser så behövs kolesterol för en massa viktiga funktioner i kroppen.


Den största delen av kolesterolet (90%) produceras faktist av kroppen själv (levern). Så vad du äter påverkar inte ditt kolesterol nästan alls, om du äter mera kolesterol producerar levern mindre och om du äter mindre så producerar levern mera. Högt kolesterol behöver heller inte vara dåligt, det är bara om det är ur balans som det kan bli problem. Många har faktist genetiskt högt kolesterol och det är ingen fara.


Du har säkert hört talas om HDL, det "goda" kolesterolet (High density lipoprotein) och LDL, det "onda" kolesterolet (Low density lipoprotein), men faktum är att de här är inte kolesterol utan de är "transport" molekyler som kolesterolet packas i. HDL molekylerna löper ingen risk att fastna någonstans i det kardiovaskulära systemet, men LDL molekylerna har lite högre risk att fastna någonstans pågrund av deras kompakthet. Alltså det viktigt är att LDL molekylerna inte blir för många jämfört med HDL.


Det som höjer LDL och som skapar en annan ännu farligare molekyl VLDL (Very low density lipoprotein) är kolhydrater (speciellt raffinerade) och socker. Vad som händer när du äter en massa kolhydrater och socker (mängder som idag är normalt för många) är att det omvandlas till glukos (blodsocker), för att tas upp av cellerna och musklerna men för att det blir för mycket kan kroppen inte tillåta att så mycket glukos åker runt i blodet, eftersom det kan riva upp blodkärl, så efter att cellerna och musklerna har fyllts upp av glukos transporteras "överlopps" glukoset till levern för att bli omvandlat till glykogen och bli lagrat där och när lever glykogen lagret är fullt (vilket lätt händer) så kan kroppen inte skicka ut det glukos som lämnar över ut i blodet utan levern omvandlar då detta extra glukos till de ännu farligare VLDL molekylerna som åker ut i blodet och som löper ännu större risk att fastna någonstans.


Men det är heller inte kolesterolet som är det största problemet, utan kroniska inflammationer som uppstår pågrund av högt blodsocker och som hindrar kolesterolet att komma fram och reparera skadorna.


Något annat intressant är att BMJ (British medical journal), en av världens mest respekterade medicinska tidning publicerade nyligen en omfattande artikel som visade att långvarig användning av statiner (kolesterolsänkande medicin) ökar din risk att få diabetes med över 30%, för vissa personer i riskzonen ökade risken att få diabetes med över 50% (!). I vissa fall kan statiner vara hjälpsamma, men i de flesta fall så behöver man gå till roten av problemet och inte bara behandla symptom.


Det är alltså inte äggen som är problemet utan allt socker och kolhydrater. Så ät dina ägg i lugn och ro (Ja hela ägget).


Här är länken till podcast avsnittet där det pratas om blodsocker, blodtryck och hjärthälsa (därifrån jag tog mycket information till inlägget): https://themodelhealthshow.com/heart-health/#more-9590


Här är en studie som visar på att kolesterol inte är orsaken till hjärtproblem: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17512433.2018.1519391?scroll=top&needAccess=true


Här är en artikel med en lista på mat som är bra för ditt hjärta https://www.medicalnewstoday.com/articles/321820.php


Hoppas det här gav dig lite mera förståelse för kolesterol.


Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner så att flera kan se detta.

494 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page