ID 1996458437316499
top of page
Sök
  • Skribentens bildKaj Sundström

HUR du sätter mål är viktigt

Du har säkert hört om hur viktigt det är att sätta mål för din träning/hälsa så att du har något att jobba emot. Men jag upplever att många hoppar över den här delen eller gör det slarvigt och är oklara i sin målsättning.


HUR du sätter dina mål är avgörande för om du uppnår dom eller inte, jag tror att många sätter oklara och ospecifika mål som är svåra eller rent av omöjliga att följa med och uppnå, vilket slutligen leder till att man inte uppnår det man vill.


Det finns en modell på engelska som heter SMART, som är gjord just för att sätta upp mål och kan fungera som en modell för ditt mål. Ordet SMART står för, Specific (specifikt), Measurable (mätbart), Attainable (uppnåeligt), Realistic (realistiskt), Timebound (tidssatt).

Alltså ditt mål borde uppfylla alla de där kraven för att du ska ha största möjliga chans att uppnå det.


Låt oss titta på några vanliga mål som de flesta sätter och se om de faller inom ramen för SMART.


"Jag skall börja äta mera hälsosamt"


Specific (specifikt): Vad är hälsosamt? Vad är mera? Är det specifikt? Svar: Nej

Measurable (mätbart): Hur mäter du vad som är mera hälsosamt? Är det att äta bättre en dag i veckan? Är det att äta en bättre frukost varje dag? Är det mätbart? Svar: Nej

Attainable (uppnåeligt): Hur kan du uppnå detta mål? Hur vet du när du uppnår det? Är det uppnåeligt? Svar: Nej

Realistic (realistiskt): Är det möjligt att uppnå detta? Är det realistiskt? Är det realistiskt? Svar: Nej

Timebound (tidssatt): När ska du uppnå det? Nästa vecka, nästa månad, om 6 månader? Är det tidssatt? Svar: Nej


"Jag skall gå ner i vikt"


Specific: (specifikt) Hur mycket vikt, 1, 2, 10 kg? Är det specifikt? Svar: Nej

Measurable: (mätbart) Hur mäter du detta? Om du inte vet hur mycket du ska gå ner hur kan du då mäta det? Är detta mätbart? Svar: Nej

Attainable: (uppnåeligt) Kan du uppnå detta? Hur? När du gått ner 500 gram, 2, kg, 5, 10 kg? Är det uppnåeligt? Svar: Nej

Realistic: (realistiskt) Är det realistisk att uppnå detta? Hur då? Är det realistiskt? Svar: Nej

Timebound: (tidssatt) När ska du uppnå detta mål? Nästa månad, om 3 månader, om 1 år? Är det tidssatt? Svar: Nej


"Jag skall bli starkare/snabbare"


Specific: (specifikt) Är detta specifikt? Svar: Nej

Measurable: (mätbart) Är detta mätbart? Svar: Nej

Attainable: (uppnåeligt) Är detta uppnåeligt? Svar: Nej

Realistic: (realistiskt) Är detta realistiskt? Svar: Nej

Timebound: (tidssatt) Är detta tidssatt? Svar: Nej


Som du ser är dessa mål väldigt suddiga, oklara och ospecifika som är svåra att mäta och inte realistiska. Men dessa är ändå de vanligaste målen som folk sätter..inte konstigt att man inte uppnår sina mål. Jag tror att en del är oklara i sin målsättning så att man skall kunna ursäkta sig själv när man inte uppnår det, men jag tror ändå att de allra flesta helt enkelt inte vet hur viktigt det är att sätta riktiga mål som är uppnåeliga.

Tänk dig att du sätter dig i bilen och skall resa någonstans men vet inte vart, vart åker du? Norrut eller söderut? Hur vet du när du kommer fram? Hur vet du om du kör åt rätt håll? När är det tänkt att du ska komma fram? Vart skulle du komma? Högst troligen inte dit du ville..

Exakt så är det med dina mål, om du inte vet vart du vill komma så är det inte så konstigt att du hamnar någonstans där du inte vill vara.


Så hur sätter du upp bättre mål som du faktist kan uppnå?


Först måste du fråga dig om du verkligen vill uppnå det du säger att du vill, så att du inte bara sätter upp ett mål för att du vill ha ett mål. Sedan sätter du upp ett mål genom att följa SMART modellen, om du vill gå ner i vikt, hur mycket? Om du vill börja äta mera hälsosamt? Vad är hälsosamt? Är det lite sallad vid en måltid varje dag, är det ägg till frukost istället för bröd? Låt oss sätta några mål som exempel så att du ser hur det kan se ut.


"Jag skall gå ner 10 kg och väga 75 kg på min födelsedag om 4 månader"


Specific: (specifikt) Hur mycket? 10 kg, är det specifikt? Svar: Ja

Measurable: (mätbart) Kan du mäta detta? Svar: Ja

Attainable: (uppnåeligt) Är detta möjligt för dig? Svar: Ja

Realistic: (realistiskt) Kan du gå ner 10 kg på 4 månader? Svar: Ja

Timebound: (tidssatt) När? Om 4 månader på min födelsedag. Tidssatt? Svar: Ja"Jag skall springa 10 km på 45 minuter på "city run" i stad "X" den 25 Juli"


Specific: (specifikt) Vad? 10 km på 45 minuter. Specifikt? Svar: Ja

Measurable: (mätbart) Kan du mäta detta? Svar: Ja

Attainable: (uppnåeligt) Är det uppnåeligt? Det är slutet på Mars nu, så du har 4 månader på dig. Svar: Ja

Realistic: (realistiskt) Beroende på din nuvarande nivå så kan du räkna ut om 45 minuter är realistiskt för dig (vi antar att det är). Realistiskt? Svar: Ja

Timebound: (tidssatt) Är detta tidssatt? Den 25 Juli om 4 månader. Svar: Ja


Som du ser är det en väldigt stor skillnad på den här typen av mål och de "vanliga" målen som jag skrev om tidigare. Här vet du exakt vad du ska uppnå, du vet exakt när och det är lätt att mäta och följa med om du är på rätt väg.


När du har satt ett SMART mål är det dags att göra upp en plan och bryta ner det till mindre process baserade mål som du har kontroll över. Vad behöver du göra under en vecka för att uppnå ditt mål? Om du ska gå ner 10 kg på 4 månader så kanske du behöver träna 3 gånger, du kanske behöver hålla dig till ditt nya sätt att äta 80% av gångerna och du kanske behöver sluta åka ut och festa varje helg. Sedan bryter du ner det ännu mera till vad du behöver göra dagligen för att uppnå ditt mål? Du kanske behöver dricka 3 liter vatten, sova 8 timmar och äta protein och sallad vid minst 2 måltider.

Beroende på var du är när du börjar så kommer det ju att skilja sig på vad du behöver göra för att uppnå ditt mål, du behöver heller inte "dyka" rakt in så här utan du kan börja lugnare och göra dina dagliga mål svårare och mera utmanande med tiden.


Nu när du har en exakt plan där du ser exakt vilka steg du behöver ta varje dag för att uppnå ditt mål där du lätt ser om du går åt rätt håll är det mycket lättare att hållas på rätt spår och kan också lätt rätta dig om du börjar gå fel.


Jag hoppas att detta inlägg hjälper dig vid din egen målsättning.


Dela gärna inlägget med dina vänner om du tyckte om det.
120 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Bình luận


bottom of page