ID 1996458437316499
top of page
Sök
Skribentens bildKaj Sundström

Varför du ska STÄRKA dina höftböjare och inte stretcha dom 👀

Uppdaterat: 5 aug. 2022



Höftböjaren (Iliopsoas) är den viktigaste muskeln i kroppen efter hjärtat, enligt Markus, grundaren av @optimummetoden.


Din höftböjare (Iliopsoas) är inte bara stram/kort, den är också för SVAG eller i många fall faktiskt bara SVAG. De flesta som tror att de har för starka och korta höftböjare misstar detta med att de har för korta och starka framlår och utsida lår.

Höftböjaren är den ENDA muskeln i kroppen som sammankopplar underkroppen med överkroppen. På grund av dess position mitt i kroppen så påverkar den alla delar av kroppen ovanför och under bäckenet, direkt eller indirekt, dvs. ryggraden, axlarna, nacken, höfterna, knäna och fötterna.


En av höftböjarnas viktigaste uppgifter är, 1) Att upprätthålla en svank i ländryggen, genom att hålla bäckenet i rätt position. Svanken fungerar som en fjädring för ryggraden som avlastar diskarna. Eftersom bäckenet är kopplad till ländryggen, som är kopplad till bröstryggen, som är kopplad till axlarna och nacken så betyder det här att om höftböjarna är för svaga och inte håller bäckenet i rätt position, dvs. om bäckenet blir för framåttippat (för stor svank) eller för bakåttippat (för lite svank), så kommer det indirekt att påverka ländryggen, bröstryggen, axlarna och nacken på olika sätt.


Ibland kan svanken se helt okej ut men det är fel muskler som upprätthåller den och i de fall där man tror att man har för stor svank så beror det ofta på att svanken sitter för högt upp och då känns det som att man har för stor svank även om så inte är fallet. Oavsett hur det ser ut med svanken så fungerar inte fjädringen i ryggraden som den ska om inte svanken sitter på rätt ställe och det inte är rätt muskler som upprätthåller den.


Ofta är ena höftböjaren svagare än den andra och då blir bäckenet snett på olika sätt beroende på situation, så att ena bäckenhalvan blir bakåttippad eller vriden i förhållande till den andra och då skapar det snedheter uppåt så att tex. bröstryggen blir sidoböjd eller roterad, att ena axeln börjar hänga lägre ner än den andra eller att huvudet börjar luta/vridas åt ena sidan eller att alla dessa snedheter uppstår.


Höftböjarna fungerar som ”huvudstabilisator” för bäckenet. Det här betyder att alla andra muskler som är kopplade till bäckenet, framförallt sätesmusklerna och magmusklerna är beroende av att höftböjarna är tillräckligt starka och fungerar som de ska. Om höftböjarna är för svaga så blir det svårare att aktivera sätesmusklerna och magen, både dom stora sätesmusklerna (gluteus maximus) och de mindre stabiliserande sätesmusklerna (bla. gluteus medius, minimus och piriformis).


Det här gör att, 1) baklåren måste gå in och kompensera för att stora sätesmusklerna inte kan göra sitt jobb. Då baklåren tvingas ”överarbeta” blir de spända och stela, därav uppstår ofta sträckningar i baklåren. 2) Höften och knäna kan inte längre stabiliseras optimalt, detta gör att man blir ostabil i höfter och knän, kroppen försöker då kompensera med utsidan av låren och då blir man spänd och stel där. Detta leder ofta till att man börjar få ont på utsidan/insidan av knäna och i höfterna.


Magmusklerna är också beroende av starka höftböjare som ”håller i” och stabiliserar bäckenet när dom ska jobba. Om inte det stödet finns så blir det svårare att aktivera magmusklerna och då går ofta ländryggsmusklerna in och försöker stabilisera mot magen när inte höftböjarna gör det. Då kan man börja få ont i ryggen av att träna magen.


Höftböjarna är också den muskel som skall lyfta upp benet när vi tex. springer. Om de inte är tillräckligt starka så tvingas framlåren gå in och kompensera för det här och då upplever man det ofta som att man blir stum i framlåren när man springer (så var det för mig) och ofta börjar man så småningom få ont på fram/undersidan av knäna då det här belastar knäna väldigt hårt. Ett annat exempel är att man vid gymträning känner att framlåren blir snabbt uttröttade och det känns som att alla övningar tar bara i framlåren (så var det också för mig).


Så oavsett vilket/vilka problem du lider av så kommer höftböjarna ha en del i det, så missa inte dem!


Frågor?

389 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page