Den VIKTIGASTE muskeln i din trĂ€ning som du missar 👀Höftböjaren (Iliopsoas) Àr den viktigaste muskeln i kroppen efter hjÀrtat, enligt Markus, grundaren av @optimummetoden.


Din höftböjare (Iliopsoas) Àr inte bara stram/kort, den Àr ocksÄ för SVAG eller i mÄnga fall faktiskt bara SVAG. De flesta som tror att de har för starka och korta höftböjare misstar detta med att de har för korta och starka framlÄr och utsida lÄr.

Höftböjaren Àr den ENDA muskeln i kroppen som sammankopplar underkroppen med överkroppen. PÄ grund av dess position mitt i kroppen sÄ pÄverkar den alla delar av kroppen ovanför och under bÀckenet, direkt eller indirekt, dvs. ryggraden, axlarna, nacken, höfterna, knÀna och fötterna.


En av höftböjarnas viktigaste uppgifter Àr, 1) Att upprÀtthÄlla en svank i lÀndryggen, genom att hÄlla bÀckenet i rÀtt position. Svanken fungerar som en fjÀdring för ryggraden som avlastar diskarna. Eftersom bÀckenet Àr kopplad till lÀndryggen, som Àr kopplad till bröstryggen, som Àr kopplad till axlarna och nacken sÄ betyder det hÀr att om höftböjarna Àr för svaga och inte hÄller bÀckenet i rÀtt position, dvs. om bÀckenet blir för framÄttippat (för stor svank) eller för bakÄttippat (för lite svank), sÄ kommer det indirekt att pÄverka lÀndryggen, bröstryggen, axlarna och nacken pÄ olika sÀtt.


Ibland kan svanken se helt okej ut men det Àr fel muskler som upprÀtthÄller den och i de fall dÀr man tror att man har för stor svank sÄ beror det ofta pÄ att svanken sitter för högt upp och dÄ kÀnns det som att man har för stor svank Àven om sÄ inte Àr fallet. Oavsett hur det ser ut med svanken sÄ fungerar inte fjÀdringen i ryggraden som den ska om inte svanken sitter pÄ rÀtt stÀlle och det inte Àr rÀtt muskler som upprÀtthÄller den.


Ofta Àr ena höftböjaren svagare Àn den andra och dÄ blir bÀckenet snett pÄ olika sÀtt beroende pÄ situation, sÄ att ena bÀckenhalvan blir bakÄttippad eller vriden i förhÄllande till den andra och dÄ skapar det snedheter uppÄt sÄ att tex. bröstryggen blir sidoböjd eller roterad, att ena axeln börjar hÀnga lÀgre ner Àn den andra eller att huvudet börjar luta/vridas Ät ena sidan eller att alla dessa snedheter uppstÄr.


Höftböjarna fungerar som ”huvudstabilisator” för bĂ€ckenet. Det hĂ€r betyder att alla andra muskler som Ă€r kopplade till bĂ€ckenet, framförallt sĂ€tesmusklerna och magmusklerna Ă€r beroende av att höftböjarna Ă€r tillrĂ€ckligt starka och fungerar som de ska. Om höftböjarna Ă€r för svaga sĂ„ blir det svĂ„rare att aktivera sĂ€tesmusklerna och magen, bĂ„de dom stora sĂ€tesmusklerna (gluteus maximus) och de mindre stabiliserande sĂ€tesmusklerna (bla. gluteus medius, minimus och piriformis).


Det hĂ€r gör att, 1) baklĂ„ren mĂ„ste gĂ„ in och kompensera för att stora sĂ€tesmusklerna inte kan göra sitt jobb. DĂ„ baklĂ„ren tvingas â€Ă¶verarbeta” blir de spĂ€nda och stela, dĂ€rav uppstĂ„r ofta strĂ€ckningar i baklĂ„ren. 2) Höften och knĂ€na kan inte lĂ€ngre stabiliseras optimalt, detta gör att man blir ostabil i höfter och knĂ€n, kroppen försöker dĂ„ kompensera med utsidan av lĂ„ren och dĂ„ blir man spĂ€nd och stel dĂ€r. Detta leder ofta till att man börjar fĂ„ ont pĂ„ utsidan/insidan av knĂ€na och i höfterna.


Magmusklerna Ă€r ocksĂ„ beroende av starka höftböjare som ”hĂ„ller i” och stabiliserar bĂ€ckenet nĂ€r dom ska jobba. Om inte det stödet finns sĂ„ blir det svĂ„rare att aktivera magmusklerna och dĂ„ gĂ„r ofta lĂ€ndryggsmusklerna in och försöker stabilisera mot magen nĂ€r inte höftböjarna gör det. DĂ„ kan man börja fĂ„ ont i ryggen av att trĂ€na magen.


Höftböjarna Àr ocksÄ den muskel som skall lyfta upp benet nÀr vi tex. springer. Om de inte Àr tillrÀckligt starka sÄ tvingas framlÄren gÄ in och kompensera för det hÀr och dÄ upplever man det ofta som att man blir stum i framlÄren nÀr man springer (sÄ var det för mig) och ofta börjar man sÄ smÄningom fÄ ont pÄ fram/undersidan av knÀna dÄ det hÀr belastar knÀna vÀldigt hÄrt. Ett annat exempel Àr att man vid gymtrÀning kÀnner att framlÄren blir snabbt uttröttade och det kÀnns som att alla övningar tar bara i framlÄren (sÄ var det ocksÄ för mig).


SÄ oavsett vilket/vilka problem du lider av sÄ kommer höftböjarna ha en del i det, sÄ missa inte dem!


FrÄgor?

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla