ID 1996458437316499
top of page
Sök
  • Skribentens bildKaj Sundström

Den vanligaste ursäkten till att inte träna..

Jag tror att du kanske kan gissa vad det här är...exakt TID. Hur många gånger har du inte hört någon säga något som "Jag skulle vilja träna men det är så mycket jobb just nu" eller "Jaa, sedan jag fick barn finns det ingen tid att träna längre" eller "Jag skulle vilja träna för "det här" men jag har inte tid". Det här är uttryck som jag hör nästan dagligen och det är sorgligt att så många använder tiden som en ursäkt för att inte ta hand om sin hälsa bättre.


Vi har alla lika mycket tid, alla har vi 24 timmar i dygnet och om vi tar 2 personer som är i ungefär exakt samma livssituation, båda har just fått barn, båda är anställda på ett företag och jobbar 8 timmar per dag 5 dagar i veckan och båda sover ungefär 7 timmar per natt. Hur kan det då komma sig att den ena personen tränar varje dag och den andra inte alls tränar eller kanske gör det bara 1-2 gånger i veckan och ofta säger "Jag önskar att jag kunde träna mera men just nu finns det inte mera tid"?

Naturligtvis kan det vara så att den ena personen inte vill träna mera än 1-2 gånger i veckan, men om vi utgår ifrån att dom båda vill träna så mycket det bara går.


Mycket handlar om hur du ser på tiden, om du alltid säger och tänker att du inte har tid så kommer du inte att ha tid, eftersom din hjärna aktivt kommer att försöka bevisa för dig att du har rätt genom att söka efter tecken/orsaker till varför du inte har tid. Om du istället tänker att du har tid bara du utnyttjar den och aktivt letar så kommer det motsatta att hända, alltså din hjärna kommer att försöka bevisa för dig att du har tid. Som man brukar säga "den som söker han finner", det stämmer otroligt bra i den här situationen. Alltså kan du bara genom att välja att se och tänka på tiden på ett annat sätt skapa en helt ny verklighet där du plötsligt börjar hitta extra tid.

Sedan handlar det om prioriteringar, prioriterar du verkligen träningen eller ligger den sist på prioriteringslistan där du bara tränar först efter att du har gjort allt annat? Den här går hand i hand med den första punkten men om du faktist prioriterar din träning/hälsa så kommer du att märka att du faktist har tid. Hur kommer det sig att du har tid att äta, handla, träffa dina kompisar och titta på TV? Ja för att dessa saker är viktiga för dig och du prioriterar dem. Tänk vad som skulle hända om du satte din hälsa högt upp på prioriteringslistan också.

Har du någonsin följt med/studerat hur du spenderar din tid? Om du inte har gjort det så rekommenderar jag att du gör det, du kommer säkert att bli förvånad när du ser hur mycket extra tid du har som du faktist väljer att lägga på något annat som inte är så viktigt (sociala medier, tv, Netflix osv.)

Det är lätt att säga att man inte har tid och använda det som en ursäkt, men du lurar bara dig själv genom att göra det, jag tror faktist inte att det finns någon som inte har 30-60 minuter varje dag att lägga på sin hälsa.


Jag förstår att det ibland kan vara svårt att få ihop det om man har familj även om man faktist vill och utnyttjar varje tillfälle, så här kommer några tips som kan hjälpa.


1. Gör träningen en del av vardagen, stig upp en halvtimme eller en timme tidigare och cykla/spring/gå till jobbet, då måste du förstås gå och lägga dig tidigare men det tror jag att borde gå i de flesta fall. Eller om ni ska åka till sommarstugan tillexempel så kanske du kan starta lite tidigare och cykla dit.


2. Gör träningen till en familjegrej, kanske kan barnen/barnet cykla med när du/ni springer eller kanske de kan leka i lekparken på samma gång som du tränar där. Du/ni kanske kan göra lättare varianter av övningar som barnen/barnet kan göra så att ni kan träna tillsammans eller spela någon lagsport tillsammans. Om barnen/barnet ännu är små så kanske du kan ha dem/det i vagnen när du springer/cyklar.


3. Dela upp träningen, gör en halvtimme på morgonen och en halvtimme på kvällen, gör 15 minuter 3 gånger under dagen eller gör bara 5 minuter varje gång det är möjligt. Det är inte praktiskt att åka ut och springa 5 minuter men att göra några kroppsvikts övningar hemma går bra. Och sedan på helgerna när det troligtvis finns mera tid kan du/ni göra längre pass. Det är viktigt att förstå att all träning är bra, så även om du bara har 15 minuter är det bättre att utnyttja den tiden än att inte göra någonting.


4. Planera på förhand, att planera varje vecka på förhand så långt det går kan hjälpa väldigt mycket. När man själv får se var man har "ledig" tid och kan anpassa/ställa sig efter det kan öppna många nya möjligheter. En enkel sak som att man åker iväg någonstans och inte tar med träningskläderna för att man tror att man inte kommer att hinna, men så visar det sig att man visst skulle ha hunnit kan lösas genom att man planerar på förhand.


Jag hoppas det här inlägget hjälpte dig och om det gjorde så skulle jag vara tacksam om du delar det med dina vänner så att de också kan gå in och läsa det här, tack på förhand och ha en bra dag!


Finns det något speciellt ämne du skulle vilja att jag skriver om? Kommentera isåfall här eller meddela mig via Facebook.


170 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page